Ház eladás

Tippek a saját ház eladásának meggyorsításához.

HTML

HTML

HTML

Saját ház eladás gyorsabban és nyereségesebben

2008.10.02. 00:32 skytianos

A ház eladás trükkjeiKétféle módon történhet meg a saját ház eladás: ingatlanközvetítő segítségével illetve anélkül.

Mi ebben a rövid összefoglalásban elsősorban az ingatlanközvetítő nélküli ház eladás rejtelmeivel kívánunk foglalkozni. Ha ön mégis úgy dönt, hogy ingatlanközvetítő segítségét veszi igénybe a háza eladásához, felhívjuk a figyelmét arra, hogy az ingatlanközvetítők egy része szeret olyan ön számára nagyon előnytelen szerződést aláíratni, amely az ön kötelezettségeit és ezek megszegése esetén életbe lépő szankciókat részletesen taglalja, de a saját feladatairól már nem ilyen bőbeszédű. Tehát szerződéskötés aláírása előtt részletesen olvassa el, hogy mit ír alá.

 

Föl kell készülnünk arra, hogy a ház eladás ingatlanközvetítő nélkül egy meglehetősen munkaigényes (de nagyon kifizetődő) feladat. Elég időt kell rászánnunk, ne számítsunk arra, hogy 1-2 hét alatt sikerül megoldanunk a ház eladással járó összes nyűgöt.

 

 

Az ingatlanközvetítő nélküli ház eladás előnyei

 

 • Megtakarítjuk a közvetítői jutalékot, ami a legtöbb esetben a vételár 2-5%-a szokott lenni. 3%-al számolva egy 15 millió Ft értékű ház eladásánál ez 450 000 Ft.
   

 • A ház eladás értékesítési folyamatát teljesen a kezében tarthatja, valószínűleg nem küldi el a potenciális vevőt azért, mert esetleg most nem ér rá, hiszen csak erre az egy ház eladásra kell koncentrálnia. Nem fog bizalmas információkat közölni a vevővel csak azért, hogy minél hamarabb létrejöjjön a ház eladás, még ha alacsonyabb áron is (ami a közvetítőnek csak 15 000 Ft-tal kevesebb jutalékot jelent, az önnek akár 500 000 Ft-tal kevesebb vételárat is jelenthet).
   

 • Az ingatlant az azt legjobban ismerő szakember (ön) mutatja be. A bemutatáshoz készítsen egy listát az eladó ház előnyeiről (gondoljon bele, hogy annak idején miért vette meg, vagy mit szeret benne a legjobban), amit majd elmond a vevőnek ill. a hirdetéshez is szükséges. Ne hagyjon ki semmit, hiszen nem tudhatja, hogy mi az, ami miatt a vevő az ön eladó háza mellett dönt, mi az, ami a ház eladást meggyorsíthatja.
   

 • Egy közvetlen tárgyalás ön és a potenciális vevő között sokkal hatékonyabb és gyorsabb, nem kell várni egy harmadik személy jóváhagyására és üzeneteken keresztül történő alkudozásra.

 

 

Saját ház eladás közvetítő nélkül, lépésenként

 

 • Határozza meg az irányárat.
  A ház eladás első lépéseként mérje fel, hogy a környéken hasonló eladó házak mennyiért keltek el. Ha bizonytalan, akkor az eladó ház értékét mérettesse fel egy értékbecslővel és kérjen egy részletes írásbeli elemzést az ingatlanáról. Ha ezek alapján megvan a végső ár, akkor ehhez tegyen 5-10%-ot, ez lesz az irányár.
  Vigyázzon, mert ház eladás során a rosszul megállapított irányárral rengeteg időt és pénzt veszíthet!
   

 • Az eladó ház előkészítése eladásra.
  Majdnem minden ember érzelmi alapon dönt, a ház eladásnál sincs ez másképpen. Tehát készítse úgy elő az eladó házat, hogy jó benyomást keltsen a potenciális vevőben. A legelső, hogy kell csinálni egy alapos takarítást, az ablakok legyenek tiszták, a szobasarkok ne legyenek pókhálósak, a vízcsap ne legyen vízköves, stb. Természetesen a rendrakás a kertre és a tároló helyiségekre is értendő. Ha az érdeklődő beleszeret az eladó házba, akkor magától is észérveket fog keresni arra, hogy miért pont az ön házát akarja megvenni. Sokszor a ház ill. lakástulajdonosoknak sejtelmük sincs arról, hogy bűzlik a házuk, mivel ők már hozzászoktak a háziállataik, cigi, stb. „illatához”. A legjobb a rendszeres szellőztetés, az eladó ház ablakait naponta többször legalább tíz percre tárjuk ki.
  A kis költségvetéssel elvégezhető javításokat (pl. csöpögő csapok, repedt burkolatok, gombás, sötét színű tömítés a fürdőkád körül, stb.) végezze el, vagy végeztesse el. Valószínűleg nagyon jó befektetés ilyenkor a kulcsterületek, pl. a bejárati ajtó újrafestése is. Tegyünk egy-két virágcserepet is az eladó ház bejáratának a közelébe.
  Egy önálló, rendezett, tiszta arculatot kapott eladó ház lényegesen többet ér az elhanyagoltnál, az itt leírt és ezekhez hasonló tippeket pedig kevés pénzből meg lehet valósítani, és ház eladás folyamata is lényegesen felgyorsulhat.
   

 • Hirdetés.
  Írja össze az eladó ház pozitív tulajdonságait. Állítson össze egy olyan hirdetést, amiben az eladó háza összes jó tulajdonsága benne van, nem baj, ha a terjedelme nagynak tűnik, ezt az interneten ingyenes hirdetőhelyekre adja fel. Ilyenekből több százat is fellelhet.
  Később, amikor az írott sajtóba ad föl hirdetést, természetesen a terjedelmet csökkentenie kell. Minden hirdetéshez legalább egy, de inkább több fotót is csatoljon az eladó házról, ez nagyban megnöveli a hirdetés hatékonyságát és meggyorsítja a ház eladás folyamatát.
  Szerezzen minél több ember tudomást az eladó házáról, sokszor és sok helyen hirdessen.
   

 • Az eladó ház bemutatása, alku.
  Bár elsősorban az eladó háznak kell elnyerni a vevő tetszését, de egy kellemetlen eladó sikeresen elűzheti a potenciális vevőit. Korrekt módon - nem tolakodóan és agyondicsérve - mutassunk rá az eladó ház előnyeire.
  Valószínűleg nem az irányáron fog elkelni a háza. Ha árengedményt ad, mindig kérjen érte valamit cserébe (gyorsabb fizetés, nagyobb foglaló, stb.)
  Alkudozáskor tartsa szem előtt, hogy vannak-e további érdeklődők, befektető vagy első vásárló az érdeklődő, mennyi idő múlva akar beköltözni, ön mennyi idő múlva akar kiköltözni az eladó házból, készpénzes a vevő, vagy még hitelre kell várni, ki fogja fizetni az ügyvédet.
  A legtöbb érdeklődő nem dönt azonnal. Feltétlenül adjon nekik egy úgynevezett „emlékeztető csomagot”. Ez egy lap az eladó ház jellemzőivel, fotójával, alaprajzával, címével ellátva.
  Amíg nincs a kezében vagy a számláján a foglaló, addig ne álljon meg a ház eladás folytatásával.
   

 • Foglaló.
  A ház eladás egyik döntő fázisa az „előszerződés”, az ingatlanunk ún. foglalóval történő lefoglalása. Ingatlanok esetében a vételár 5-15%-a szokott lenni, de ez nem törvényszerű. Már a foglaló átvételét is foglalják írásba, és azt lehetőleg tanúk előtt vegye át.
  A foglaló átvétele után már más vevővel ne tárgyaljon a ház eladásáról. Bizonyára tudja, hogyha az eladó ház adásvétele ön miatt hiúsul meg, a törvény szerint a korábban átvett foglaló kétszeresét kell visszafizetnie a becsapott vevő számára. Amennyiben a vevő miatt hiúsul meg a ház eladás, akkor a már kifizetett foglaló az öné marad.
   

 • Adásvételi szerződés.
  A ház eladás megtörténtének írásba foglalását, az adásvételi szerződést vagy ügyvéd, vagy közjegyző készítheti. Magyarországon általában az eladó ház megvásárlójának az ügyvédje készíti, de ez sem törvényszerű.
   

 • A ház eladás legvégső aktusa a (volt) ingatlanunk átadás-átvétele.
  Ügyeljünk arra, hogy az adás-vételi szerződésben leírt határidőket és egyéb feltételeket tartsuk be.
  Feltétlenül csináljunk egy tanúk által is aláírt birtokba adási jegyzőkönyvet, amin tüntessük fel a mérőórák (villany, gáz, víz) állását is. Ezzel sok későbbi esetleges kellemetlenséget el tudunk kerülni.

 

 

 

Amennyiben az itt leírt tippeket betartja, jó esélye van a ház eladás gyors és sikeres lebonyolításához.

 

Szólj hozzá!